Mezőgazdasági gépek vizsgálata - Zöld rendszám ügyintézés

 

Mezőgazdasági vontató, lassú jármű műszaki vizsga Győr-Moson-Sopron megye egész területén

Mezőgazdasági gépek vizsgálata

Vállalkozásunk mezőgazdasági vontatók, lassú járművek, és pótkocsijuk előzetes közlekedésbiztonsági vizsgálatát, műszaki vizsgáztatását, valamint ezen gépjárművek egyedi forgalomba helyezését is végzi a címben szereplő zöld rendszám megszerzésén túl.

Tevékenységünk teljeskörű szolgáltatást nyújt megrendelőinek zöld rendszám ügyintézés és egyéb lassú jármű forgalomba helyezése terén. Így a vizsgára fogadás előtt a gépjárművet átvizsgáljuk és csak vizsgaképes állapot esetén indítjuk meg az eljárást. Ezáltal elkerülhető a gépjármű alkalmatlanná minősítése.

A gépjárművek és pótkocsijuk időszakos műszaki vizsgálatáról szóló 2009/40 EK irányelv szabályainak magyar jogrendbe való integrálása [5/1990. (IV. 12.) KöHÉM és a 77/2009 (XII. 15.) KHEM-IRM-KvVM rendeletek] miatt 2010. január 1-jétől jelentősen módosult a járművek műszaki vizsgálatának rendje.

Magyarországon újonnan forgalomba helyezett mezőgazdasági vontatók, lassú járművek műszaki vizsgája 5 évig érvényes. Ezt követően 5 évente újra kell vizsgáztatni a járművet.

 

Zöld rendszám ügyintézés az ország bármely területén

Ezt az ideiglenes, más néven zöld rendszámmal fémjelzett nyilvántartást a 27/2005 (05. 31.) sz. BM-rendelet – amely 2005. július 1-én lépett életbe – kizárólag a regisztrált gazdálkodók számára teszi lehetővé.

Alkalmas lesz arra, hogy a mezőgazdasági erőgépek ideiglenes, úgynevezett zöld rendszámmal és ideiglenes forgalomban tartási engedéllyel részt vegyenek a közúti közlekedésben.

Ez a kedvezmény csökkentett okmányozási procedúra mellett jelentős költségmegtakarítást jelent, hiszen a biztosítás, a súlyadózás alól mentesül.

Az egyetlen követelmény, hogy a gazdálkodónak/üzembentartónak – akinek a tulajdonában ilyen lassú jármű, mg.-i vontató, mg.-i munkagép van – nyilatkoznia kell a gép állapotának műszaki alkalmasságáról és annak fenntartásáról.

A zöld rendszámmal történő ellátás a géptulajdonos és az okmányiroda között – a Közlekedési Felügyelet nélkül – zajló folyamat.

A zöld rendszámot viszont nem kell kiváltani egyes gépek funkcionális részét képező vontatmányaira, mint pl. az eszközhordozó kocsikra a kombájn vágóasztal vontatásánál, vagy a szántótraktor függesztett vagy vontatott ekéjéhez sem.

A rendelet alkalmazásában mezőgazdasági erőgépnek minősülnek az:

  • önjáró mezőgazdasági és erdészeti gépek (kombájnok, silózógépek, rendrevágók, stb.);
  • önjáró műtrágya- és szervestrágyaszóró gépek;
  • önjáró permetezőgépek;
  • speciális önjáró eszközhordozó alvázak;mezőgazdasági tevékenységre alkalmazható önjáró rakodógépek.


Az M betűjelű ideiglenes rendszámtáblát az okmányiroda adja ki a rendeletben rögzített feltételek teljesülése esetén, s az üzembentartó felel a közúti közlekedésre alkalmas műszaki állapotért.

Vállalkozásunk a munkájával igyekszik minden segítséget megadni – a műszaki felülvizsgálatok révén – ahhoz, hogy a közúti közlekedésben részt vevő, mezőgazdasági munkát végző járművek a lehető legnagyobb biztonság mellett közlekedjenek.

© 2014 Pá-Kó | Minden jog fenntartva | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat